طی یادداشتی از مهدی کیانی، نویسنده لرستانی عنوان شد؛

چرا از ظرفیت نفت‌کش‌های عراق در پلدختر استفاده نمی‌شود

عبور روزانه یک‌هزار و ۲۰۰ تانکر عراقی از شهر پلدختر برای رسیدن به بندر امام خمینی(ره) یک تهدید برای این شهر محسوب می‌شود.

به گزارش گفتار ما ۲۴، عبور روزانه یک‌هزار و ۲۰۰ تانکر عراقی از شهر پلدختر برای رسیدن به بندر امام خمینی(ره) یک تهدید برای این شهر محسوب می‌شود اما با توجه به نیاز پتروشیمی پلدختر به خوراک نفتی، این ظرفیت می‌تواند فرصت خوبی برای تامین نیاز پتروشیمی پلدختر باشد.

هفت سال از زمان کلنگ‌زنی پالایشگاه پلدختر می‌گذرد، ولی این طرح تاکنون وارد فاز عملیاتی نشده است که گره‌های زیست محیطی و سایر چالش‌های کوچک و بزرگ مانع از اقدام عملی در راستای ساخت آن می‌شد،

اما محمدحسین بازگیر مدیرکل وقت حفاظت از محیط زیست لرستان نداشتن متولی را به عنوان مشکل پالایشگاه پلدختر می‌دانست و عدم صدور مجوز زیست محیطی را از بهانه تراشی‌های مجری این پروژه می‌دانست.

در آغازین ماه‌های دولت تدبیر و امید اعلام شد که موانع یاد شده، همگی برطرف شده است، همزمان با برطرف شدن این موانع متاسفانه به ناگاه قیمت جهانی نفت خام از ۱۴۰ دلار به ۴۰ دلار سقوط کرد.

ظرفیت اسمی این پالایشگاه ۳۰ هزار بشکه در نظر گرفته شده بود که با توجه به قیمت‌های جدید نفت در بازارهای جهانی، تولید مقرون به صرفه به نظر نمی‌رسید تا اینکه با پیگیری‌های صورت گرفته، وزارت نفت مکلف به تامین خوراک این پالایشگاه به میزان ۱۰۰ هزار بشکه شد.

استاندار لرستان در سفر استانی روز ۱۹ تیرماه امسال با اشاره به اینکه قول افزایش میزان خوراک پالایشگاه از وزیر نفت گرفته شده است، عنوان کرد: طبق پیگیری‌های سیدحمید رضا کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس حدود ۱۰۰ میلیارد تومان از ستاد فرمان امام (ره) موافقت گرفته شده که امیدواریم در این خصوص ستاد اجرایی فرمان امام(ره) وارد میدان شود تا عملیات اجرایی پالایشگاه نفت پلدختر آغاز شود.

نگارنده بر این عقیده است که استاندار لرستان می‌توانست در همان آغازین روزهای پذیرش این مسئوولیت در لرستان از ظرفیت نفت‌کش‌های عراقی برای تزریق خوراک به پالایشگاه پلدختر استفاده کند و جوانان شهرستان پلدختر با آمار بیکاری ۴۰ درصدی را معطل دریافت قول تامین خوراک اولیه از سوی مسئوولان وزرات نفت نکند.

روزانه حدود ۱۲۰۰ دستگاه تریلر نفت‌کش از مبدا کردستان عراق به مقصد بندر امام خمینی(ره) حرکت می‌کنند تا چرخ صادرات نفت اقلیم کردستان عراق از بنادر جنوبی ایران بچرخد.

هر کدام از این تریلرها به طور میانگین حامل ۱۱۰ بشکه نفت خام هستند، بر طبق آمار موجود اقلیم کردستان عراق روزانه ۱۳۰ هزار بشکه نفت خام از طریق ایران و ۵۲۰ هزار بشکه نفت خام از طریق ترکیه صادر می‌کند که بندر صادراتی نفت کردستان عراق از طریق ایران و بندر امام خمینی(ره) و همچنین از طریق ترکیه در بندر جیهان است.

طبق قانون اساسی عراق در صورتی که صادرات روزانه نفت از اقلیم کردستان بیشتر از ۱۰۰ هزار بشکه در روز باشد، درآمد آن بین دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق تقسیم می‌شود، اما اگر صادرات کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه باشد، سهم کردستان عراق کمتر خواهد بود.

شرکت بازاریابی نفت عراق (سومو) به عنوان بزرگ‌ترین کارگزار تجارت نفت عراق مذاکرات خرید و فروش نفت خام را مدیریت می‌کند، مذاکره مستقیم با آنها جهت فروش نفت خام برای خوراک اولیه پالایشگاه پلدختر از طریق همین نفت‌کش‌ها می‌تواند تنها گره موجود در زمینه اجرایی شدن پالایشگاه پلدختر که مبتلا به کمبود خوراک اولیه است را از میان بردارد.