پلدختر، بهشت زمین شناسان و اولویت اول ژئوتوریسم ایران
همان گونه که مطلع اید «گفتار ما ۲۴» بحث «صنعت توریسم» را با تاکید بر ژئوتوریسم استان لرستان در دستور کار خود قرار داد و نویسندگان توانمند این نشریه، از زاویای مختلف به موضوع مورد بحث پرداختند. اینجانب نیز به سهم خود در شماره ۴ نشریه (ویژه بهمن ماه ۹۴) مطلبی تحت عنوان «پیشنهاد احداث […]
همان گونه که مطلع اید «گفتار ما ۲۴» بحث «صنعت توریسم» را با تاکید بر ژئوتوریسم استان لرستان در دستور کار خود قرار داد و نویسندگان توانمند این نشریه، از زاویای مختلف به موضوع مورد بحث پرداختند. اینجانب نیز به سهم خود در شماره ۴ نشریه (ویژه بهمن ماه ۹۴) مطلبی تحت عنوان «پیشنهاد احداث ژئو پارک ملی در شهرستان پلدختر» را قلمی کردم و در شماره ۶ این نشریه (ویژه فروردین ماه ۹۵) نیز از طریق مصاحبه به سوالات مطروحه پیرامون نقش و اهمیت ژئوتوریسم در استان لرستان پاسخ داده و بر اهمیت ثبت ژئوسایت پلدختر- زمین لغزش سیمره- در سطح ملی و بین المللی تاکید کردم. اکنون به بهانه جمع بندی موضوع نکاتی را با استناد به گزارش روابط عمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور و هم چنین اداره کل زمین شناسی استان لرستان جهت اطلاع مخاطبین عزیز یادآور می شوم.
به گزارش روابط عمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور(مورخ۴/۲/۹۵)؛ «طرح مطالعاتی ژئوتوریسم لرستان با هدف ایجاد دست کم یک ژئوپارک در مقیاس جهانی و دو ژئوپارک در مقیاس ملی از سال ۱۳۹۳ شروع به فعالیت کرده که بر همین اساس، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور به عنوان نهادی حاکمیتی در زمینه مطالعه، ثبت و شناسایی مناطق پرپتانسیل زمینگردشگری (ژئوتوریسم) و ژئوپارک در کشور، طی این مدت اقدام به انجام مطالعات هدفمند خود در سطح استان کرد. بر اساس این گزارش در گام نخست، حاصل فعالیتهای سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور دو عنوان گزارش طرح توسعه گردشگری استان لرستان (با تاکید بر زمینگردشگری و طبیعتگردی) و همچنین شناخت و ارزیابی پتانسیلهای زمینگردشگری (ژئوتوریسم) استان لرستان ارائه شده است. در ادامه، فهرست ۲۰ ژئوسایت اولویت دار استان لرستان شامل: موجنشان (ریپلمارک)، چینخوردگی ایستگاه کشور، غارماهی کور، دریاچه گهر، زمینلغزش سیمره، تالابهای پلدختر، ساختمانهای سهگوش، هسته تاقدیس سلطان کوه، ناودیس معمولان، لایههای رنگین، پلانژ خاوری تاقدیس امیران، آبشار افرینه، آبشار آبسفید، رادیولاریت، چشمه آبگرم، ناو معلق، دره شیرز، ساختمان فراجسته و آبشار بیشه که دارای اهمیت محلی، ملی و بینالمللی هستند به منظور ثبت در آثار طبیعی و ملی توسط ادارهکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان لرستان برای استانداری استان ارسال شده است. در ادامه این مطالعات، سه منطقه ۱- پلدختر و سیمره ۲- شیرز و کوهدشت ۳-اشترانکوه و گهر به ترتیب اهمیت و اولویت، جهت مطالعات جامع و ثبت ژئوپارک ملی و بینالمللی به استان پیشنهاد شده که پس از انتخاب نهایی یکی از آنها توسط استان، برای مرحله مطالعات جامع ژئوپارک آماده خواهند شد» به دنبال انتشار این خبر، اداره کل زمین شناسی استان لرستان نیز اخیرا از برگزاری «نخستین سمینار بین المللی فرصت های سرمایه گذاری ژئوتوریسم در استان لرستان» خبر داده است.
این اداره کل هدف از برگزاری سمینار مذکور را جذب سرمایه برای توسعه ژئوسایت های معرفی شده و اعتلا و توسعه صنعت گردشگری در استان لرستان اعلام کرده است. گفتنی است محورهای مورد بحث این سمینار به شرح ذیل دسته بندی گردیده که ابر زمین لغزش سیمره در دامنه شمال خاوری کبیرکوه در مرز استانهای لرستان و ایلام (ژئوسایت سیمره پلدختر) به عنوان تنها ژئوسایت دارای اهمیت بین المللی معرفی شده است. دسته بندی محورهای سمینار با استناد به سایت ادره کل زمین شناسی استان لرستان بدین شرح است: «۱- ژئوسایت های با اهمیت منطقه ای؛ شامل چشمه آب گرم دلفان، رادیولاریت های نورآباد، آبشار افرینه، آبشار آب سفید الیگودرز، هسته تاقدیس سلطان کوه روستای بابازید ملاوی، لایه های رنگین جاده خرم آباد- پلدختر ۲- ژئوسایت های با اهمیت ملی؛ شامل دریاچه گهر، آبشار بیشه، تالاب های پلدختر، دره شیرز کوهدشت، ناودیس معمولان، غار ماهی کور خرم آباد، چین خوردگی ایستگاه کشور و پلانژ خاوری تاقدیس امیران ۳- ژئوپارک ها؛ شامل منطقه سیمره پلدختر، منطقه شیرز کوهدشت و منطقه اشترانکوه گهر۴-ژئوسایت های با اهمیت بین المللی؛ شامل ابر زمین لغزش سیمره در دامنه شمال خاوری کبیرکوه در مرز استانهای لرستان و ایلام» (به رسم امانتداری، اسم پدیده ها و ترتیب آنها عینا به نحوی که در دو گزارش فوق آمده، درج گردیده است) مع الوصف علیرغم وجود ادله محکم علمی و پی گیری های مجدانه مدیر مسئول نشریه تحلیلی خبری گفتار در اطلاع رسانی و طرح آن به عنوان یک ضرورت و مطالبه اجتماعی، باز هم امکان در اولویت قرار نگرفتن منطقه پلدختر وجود دارد! دلیل این ابراز نگرانی اظهارات غیرکارشناسی و مداخله جویانه برخی مسولین استان در زمینه تعیین اولویت و نام بردن از مناطقی است که از درجه اهمیت بسیار پایین تری نسبت به «ژئوسایت سیمره پلدختر» برخوردارند. کلام آخر اینکه با استناد به شواهد و قرائن متقن و محکم علمی و گزارشات مکرر کارشناسان فن، منطقه پلدختر لرستان «بهشت زمین شناسان» تلقی می گردد و ثبت ملی و بین المللی «ژئوسایت سیمره پلدختر» حق مسلم مردم این شهرستان است. امید است اداره کل زمین شناسی استان لرستان بر اساس مستندات علمی و گزارشات کارشناسان آن سازمان، نسبت به انجام وظیفه قانونی خود به بهترین نحو ممکن اقدام نماید.
ارسال دیدگاه