یادداشت علیرضا افتخاری، بمناسبت سالروز سیل ۹۸ لرستان؛

دستاوردهای سیل ۹۸ لرستان

سیل نشان داد که مدرک های مهندسی نیاز به تجدیدنظر دارند و کار پل سازی و دیواره های ساحلی کار هر مدرک دار با عنوان مهندس و ناظر و پیمانکار نیست و باید طرحی نو در انداخت.

سیل45علیرضا افتخاری، فعال اجتماعی لرستان بمناسبت سالروز سیل ۹۸ لرستان طی یادداشتی که برای گفتار ما ۲۴ ارسال کرده اند گفت: سیل ۱۲ فروردین ۹۸ در نگاه اول خسارات بسیار ویران کننده ای بر زیرساخت ها شهرستان پلدختر وارد آورد و به زبان ساده، زخمی بر پیکره پلدختر نشاند که با برخی اقدامات و قول و قرارها التیام نمی یابد، اما در پس آن دستاورهای بسیار خوبی هم داشت.
همه جمله معروف و طلایی شهید چمران را به خاطر دارند که فرمود:
“آن کس که تخصص ندارد و کاری را می‎پذیرد، بی ‎تقواست”
به استناد همین جمله شهید چمران بایستی قبل از مسیر رودخانه و جویبارها بی تخصصان ویرانگر مملکت باید لایروبی شوند. سیل نشان داد که خیلی ها این لباس ریاست به قواره اشان نمی آید. و مرد روزهای بحران نیستند.سیل مشخص کرد که بایستی لایروبی شوند.
وقتی در اولین مصاحبه رئیس ستاد بحران کشور پس از سیل در رسانه ملی اعلام می کند که بعضی از مردم در حریم رودخانه و غیر مجاز خانه ساخته اند و همین هم باعث تخریب منازلشان شده ،سیل نشان داد که فقط مردم نیستند که به قول ایشان در حریم غیر مجاز خانه ساخته اند بلکه دولت و سازمان ها مربوطه اش هم در زمین خواری جلوتر از مردمند. دانشکده پرستاری (که تا چند وقت پیش بیمارستان بود ) سالن های ورزشی ، فضای آموزشی ، ادارات پست ،مخابرات، کلانتری، شهرداری، محل ستاد بحران (فرمانداری ) ثبت اسناد و.. هم به زعم ایشان حریم رودخانه بودند. اگر بوده اند چرا دولت ها اجازه این کار را داده اند و اگر نیستند چرا حرفی گفته می شود که به قول آقای روحانی زخمی بر نمک مردم پاشیده می شود!
سیل نشان داد جایگاه برخی این جاها نیست، وقتی در جلسه ستاد بحران استاندار به مدیری التیماتوم می دهد، یا کار را سامان دهد یا کنار برود! و مدیر مربوطه می گوید کاش زودتر بروم ، چرا نمی گذارند برود، خیلی ها خودشان می دانند نمی توانند، اما چرا نمی گذارند برود. سیل نشان داد که فقط تخصص و تعهد نیست که پست را حفظ می کند. سیل که آمد نشان داد، بود و نبود برخی ها هیچ تاثیری در سامان دادن بحران ندارد.
سیل معلوم کرد که برخی مهندسین پل ساز هنوز با چهار عمل ریاضی مشکل دارند تا چه رسد به محاسبه دهانه پل ها و استحکام دیواره های ساحلی ،و بدتر از آن به قول یکی از دوستان از حداقل ذکاوت و هوش هم برخوردار نبودندیک نگاهی به پل های دوره ساسانیان میکردند و حداقل آنها را کپی پیس می کردند.چطور پل کاکارضا قبل از سالگردش با سیل همراهی می کند و دستک پل پلدختر در همان لحظات اولیه یقه باز می کند تا آب کشکان خیابان ۷ تیر را تا انتهای غرب شهر مانور دهد و مردم بخت برگشته را دچار این همه خسارت کند.
سیل نشان داد که مسئولین هنگام قیچی کردن روبان افتتاحیه ها بدون حساب و کتاب قیچی بدست نگیرند. خیلی ها افتتاح پل ها روی کشکان را به یاد دارند ولی همه آن پل ها الان در کرخه غوطه ورند و سازندگان و ناظران آن پروژه ها غیرعمرانی دارند به ریش ملت می خندند.
سیل نشان دادکه مدرک های مهندسی نیاز به تجدید نظر دارندو کار پل سازی و دیواره های ساحلی کار هر مدرک دار با عنوان مهندس و ناظر و پیمانکار نیست و باید طرحی نو در انداخت.
سیل قبل از هشدار برای لایروبی رودخانه ها هشدار داد که باید آدمک های ناکارآمد و بلوف زن و بیسوادان که بدون کلاس رفتن مدرک گرفتند ‌را هم باید رُفت و در اولویت لایروبی قرار داد.
سیل نشان داد برای مشورت بایستی با آدم های باسواد و مجرب برای انجام امور کارشناسی و مشورت کرد نه عده ای که برای خودشیرینی، حق سکوت و سلفی گرفتن از این جلسه به آن جلسه دوان دوان می روند.
سیل که آمد مشخص کرد عده ای سلفی بگیر،که در روزهای خوش جلوی هر دوربینی ظاهر می شوند در این بحران به علت ناتوانی در انجام امور از این خودنمایی هم عاجز بودن
سیل آمد و گفت: اگر نیروهای بسیج و سپاه و ارتش و روحانیون، طلبه ها و دانشجویان نبودند بایستی دور تا دور ویرانهای شهر را سیم خار کشید تا برای همیشه شهر زیر گل لای خشک شود.و افسوس که خیلی از این تیپ انسانهای پاک و ایثارگر را در جنگ ۸ ساله از دست دادیم و گرنه آنها هم امروز در خیل این عزیزان بودند و کمک رسان به این شهر تخریب شده.
سیل آمد و نشان داد که دولت ما نوشداروی بعد از مرگ سهراب است.چرا اگر همین مقدار وعده و وعید که برای جبران خسارات مادی (گذشته از خسارات معنوی) داده باضافه کمکهای مردمی و….. را قبلاً صرف ساخت سد و دیواره های ساحلی استاندارد (نه مانند دیواری که بود) قطعاً مردم ما دچار این مصیبت نمی شدند یا حداقل دامنه ویرانگری به این گستردگی نبود.
و اینکه سیل آمد و نشان داد که سیاست غلط برادرم از گرسنگی مرد و من در عزایش گوسفندانم را سر بریدم هنوز در دستور کار دولتمردان است.
و جمله آخر باز برمیگردم به جمله طلایی شهید گرانقدر دکتر چمران که می فرمایند: آن کس که تخصص ندارد و کاری را می ‎پذیرد، بی ‎تقواست.

* نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی لرستان