راه‌های تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان

در این مطلب به عوامل بوجود آمدن ضعف ایمنی در بدن نوزاد و راهکارهایی برای برطرف کردن آن پرداخته شد. از طرفی برخی از درمان‌های خانگی و ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که می‌توانند در تقویت سیستم ایمنی تاثیرگذار باشند نیز اشاره شد. برخی از گیاهان دارویی که می‌توانند سیستم ایمنی را تقویت کنند را معرفی کردیم و در نهایت به معرفی قطره آهن حاوی لیپوزومال که خوش طعم است و بلع آسان دارد پرداختیم. از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید، متشکریم.
  1.   استفاده از رژیم غذایی سالم

منظور از “سالم” یک رژیم غذایی با مقدار زیادی میوه و سبزیجات (پنج وعده در روز و باید نیمی از هر بشقاب غذا را بخورند)، غلات کامل و پروتئین بدون چربی است. یک رژیم غذایی سالم همچنین دارای لبنیات یا منبع دیگری از کلسیم و چربی های سالم، مانند روغن‌های گیاهی است.

  1. مطمئن شوید که خواب کافی دارند

همه ما برای شادابی و انرژی بخشیدن به بدن خود به خواب نیاز داریم و این شامل کودکان نیز می‌شود. میزان خواب مورد نیاز کودک بر اساس سن (از ۱۲ تا ۱۶ ساعت در روز برای کودکان و ۸ تا ۱۰ ساعت برای نوجوانان) و همچنین از کودکی به کودک دیگر (برخی از آنها به خواب بیشتری نیاز دارند) متفاوت است. می‌توانید با محدود کردن نمایشگرهایی مثل موبایل و تبلت برای نوجوانان، یک یا دو ساعت قبل از خواب و رعایت یک برنامه منظم، بهداشت خواب آن ها را رعایت کنید.

  1. آنها را ملزم به فعالیت کنید

ورزش ما را سالم نگه می‌دارد و باعث می‌شود کمتر بیمار شویم. بچه‌ها باید دست کم، یک ساعت در روز فعال باشند. «فعال» لزوماً به معنای انجام یک ورزش یا رفتن به باشگاه نیست؛ بلکه می‌تواند بازی در زمین بازی یا پیاده روی باشد. همچنین حتما نیازی نیست بیشتر از یک ساعت در طول روز ورزش داشته باشد. اگر کودکی دارید که ورزشکار حرفه ای است و چندین ساعت در روز ورزش می‌کند، مطمئن شوید که این ورزش باعث فرسودگی و سوختگی بدن او نشود، زیرا می‌تواند منجر به بروز مشکلاتی در سیستم ایمنی او شود.

  1. کاهش استرس و افزایش وزن در کودک

استرس باعث می‌شود ما از سلامت کمتری برخوردار باشیم و همچنین بدنمان مستعد ابتلا به عفونت می‌شود. مطمئن شوید که بچه‌ها زمانی را برای استراحت و بازی دارند و به فعالیت‌ها و افرادی که آنها را خوشحال می‌کنند دسترسی دارند. زمانی را به عنوان یک خانواده با هم بگذرانید و فرصت‌هایی را برای فرزندان خود ایجاد کنید تا در مورد هر چیزی که ممکن است آنها را نگران کند صحبت کنند. اگر در مورد روحیات یا سلامت عاطفی فرزندتان نگرانی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.

  1. واکسن‌هایی را که باید در این دوران دریافت کنند را حتما به آنها تزریق کنید

ایمن سازی از ما در برابر انواع بیماری‌ها محافظت می‌کند. با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا کودک شما در مورد واکسیناسیون به روز است یا خیر. واکسن آنفولانزا سالانه برای همه افراد ۶ ماهه یا بالاتر توصیه می‌شود.

استفاده از شیر مادر

نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند نیز کمتر به عفونت گوش و حشرات معده مبتلا می‌شوند. شیر مادر آنتی بادی‌های مادر را با نوزادش به اشتراک می‌گذارد. این آنتی بادی‌ها به نوزادان کمک می‌کند تا سیستم ایمنی قوی داشته باشند و از آنها در برابر بیماری‌ها محافظت کنند.

لزوم خواب کافی برای کودکان

خواب ضعیف می‌تواند بر سیستم ایمنی بدن کودکان و نوزادان تأثیر بگذارد. اگر کودک شما به طور مداوم به اندازه کافی نمی‌خوابد، سه برابر بیشتر احتمال دارد که بیمار شود. همچنین کودکان می‌توانند بیش از هر زمان دیگری در زمان خواب یا خواب آلودگی احساس بی توجهی و نیاز کنند.

رعایت بهداشت کودک

اطمینان حاصل کنید که آنها پس از هر بار استفاده از دستشویی، خود را پاک کنند و همیشه از جلو به عقب شستشوی خود را انجام دهند. همچنین پس از آن باید دست‌های خود را بشویند. همچنین بهداشت مواد غذایی بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا شستن دست‌ها قبل و بعد از غذا باعث جلوگیری از بیمار شدن بچه‌ها می‌شود.

راه های تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان

بهترین ویتامین ها برای سیستم ایمنی بدن کودکان

  1.   ویتامین c: به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می‌کند و با التهاب و آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کند. بدن شما قادر به تولید و ذخیره ویتامین ث نیست. ویتامین C برای مرگ سلولی ضروری است؛ بدین معنا که ویتامین C برای پاکسازی سلول‌های قدیمی و جایگزینی آنها با سلول‌های جدید و موثر ضروری است.
  2. ویتامین B6: از تولید گلبول‌های سفید و سلول‌های T (سلول‌هایی که با مهاجمانی مانند باکتری‌ها و ویروس‌ها مبارزه می‌کنند) پشتیبانی می‌کند.
  3. زینک: برای رشد سلول‌های ایمنی ضروری است. همچنین در ارتباطات سلولی و جلوگیری از ورود مهاجمان خارجی و عوامل بیماری زا به بدن با تقویت موانع بافتی ضروری است.
  4. ویتامین E: عملکرد سلول‌های T را در سطوح بهینه حفظ می‌کند. همچنین یک آنتی اکسیدان قوی است که از بدن در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می‌کند.
  5. ویتامین D: از عملکرد گلبول‌های سفید پشتیبانی می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد و پاسخ سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.

پیشنهادات طب سنتی برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان

  1.   کورکومین (Curcuma longa)

کورکومین سرشار از آنتی اکسیدان‌ها و فعال سازهای ضد میکروبی است. همچنین به عنوان زردچوبه (هالدی) شناخته می‌شود و دارای عملکرد تعدیل کننده ایمنی قوی (قابلیت تعدیل فعالیت سلول‌های ایمنی) است. دادن یک فنجان شیر زردچوبه ایمنی کودک شما را تقویت می‌کند و او را از ابتلای مکرر به آنفولانزا و سرماخوردگی دور نگه می‌دارد.

  1. آملا یا انگور فرنگی هندی (Emblica officinalis)

آملا منبع غنی ویتامین C و فیبرهای غذایی است. ویتامین C برای حمایت از عملکرد سیستم گوارشی و ایمنی کودک شما بسیار مناسب است.

  1. زنجبیل (Zingiber officinale)

به دلیل ضعف ایمنی، کودکان بیشتر مستعد ابتلا به آنفولانزای فصلی (که با شروع ناگهانی تب، سرفه خشک، سردرد، درد ماهیچه ها و مفاصل مشخص می‌شود) یا سرماخوردگی هستند. زنجبیل بهترین و بی خطرترین دارو برای پیشگیری از آن و همچنین درمان خانگی است. زنجبیل دارای خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی قوی است که به تقویت ایمنی کودک شما کمک می‌کند.

  1. تولسی یا ریحان (Ocimum sanctum)

ریحان دارای خواص دارویی قوی است که می‌تواند قدرت ایمنی کودک شما را تقویت کند. Tulsi بسیار ایمن و آسان برای مصرف و استفاده است. خواص ضد میکروبی تولسی به مبارزه با هر نوع عفونت اعم از باکتریایی و ویروسی کمک می‌کند.

آیا فقر آهن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن نوزاد می شود؟

اگر کم خونی ناشی از فقر آهن در نوزاد درمان نشود، می‌تواند او را مستعد ابتلا به بیماری و عفونت کند، زیرا کمبود آهن بر سیستم دفاعی طبیعی بدن (سیستم ایمنی) تأثیر می‌گذارد.

معرفی بهترین قطره آهن خوش طعم

غالباً نوزادان و کودکان به دلیل طعم بد قطره های آهن موجود در بازار از بلعیدن آن امتناع می‌کنند. همچنین نوع ماده اولیه استفاده شده در مکمل‌های آهن معمولاً در آنها باعث بوجود آمدن مشکلات گوارشی می‌شود. در این میان قطره آهن فروزومال ۷ و ۱۱ که مختص نوزادان و کودکان می‌باشد با ترکیبات قوی و طعم عالی علاوه بر بلع آسان، هیچگونه عوارض گوارشی را به دنبال ندارد.

نوزادان تا چه مدت پادتن‌های مادرشان را در خود حمل می‌کنند

در طول ۳ ماه آخر بارداری، آنتی بادی‌های مادر از طریق جفت به جنین متولد نشده آنها منتقل می‌شود. به این نوع ایمنی، ایمنی غیرفعال می‌گویند، زیرا بدن کودک به جای تولید آنتی بادی، آن را دریافت می کند. آنتی بادی‌ها، پروتئین‌های خاصی هستند که سیستم ایمنی برای کمک به محافظت از بدن در برابر باکتری‌ها و ویروس‌ها تولید می‌کند. مقدار و نوع آنتی بادی هایی که به نوزاد منتقل می‌شود به ایمنی مادر بستگی دارد.

ایمنی در نوزادان تازه متولد شده موقتی است و پس از چند هفته یا ماه اول شروع به کاهش می‌کند. شیر مادر حاوی آنتی بادی است، این بدین معناست که نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند مدت طولانی‌تری ایمنی غیرفعال دارند. شیر مایل به زرد غلیظ (آغوز) تولید شده در چند روز اول پس از تولد، غنی از آنتی بادی است. نوزادان نارس در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری هستند، زیرا سیستم ایمنی آنها قوی نیست و آنتی بادی های زیادی به آنها منتقل نشده است.

از آنجایی که ایمنی نوزاد موقتی است، مهم است که واکسیناسیون دوران کودکی را از ۲ ماهگی شروع کنید. این امر در مورد نوزادانی که نارس یا کامل هستند، صدق می‌کند. اولین واکسیناسیون که در ۲ ماهگی کودک شما داده می‌شود، شامل سیاه سرفه و Hib (هموفیلوس آنفولانزا نوع b) می‌شود زیرا ایمنی نسبت به این شرایط به سرعت کاهش می‌یابد. ایمنی غیرفعال در برابر سرخک، اوریون و سرخجه می‌تواند تا یک سال ادامه داشته باشد، به همین دلیل است که واکسن MMR درست بعد از اولین سالگرد تولد نوزاد شما تزریق می‌شود (اگرچه ممکن است شرایطی وجود داشته باشد که واکسیناسیون MMR زودتر توصیه می‌شود).

 

در این مطلب به عوامل بوجود آمدن ضعف ایمنی در بدن نوزاد و راهکارهایی برای برطرف کردن آن پرداخته شد. از طرفی برخی از درمان‌های خانگی و ویتامین‌ها و مکمل‌هایی که می‌توانند در تقویت سیستم ایمنی تاثیرگذار باشند نیز اشاره شد. برخی از گیاهان دارویی که می‌توانند سیستم ایمنی را تقویت کنند را معرفی کردیم و در نهایت به معرفی قطره آهن حاوی لیپوزومال که خوش طعم است و بلع آسان دارد پرداختیم. از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید، متشکریم.